o MEDE
MED, jeho zloženie, ako ho používať a čo určite nerobiť.

Med je hustá, veľmi lepkavá tekutina, ktorá vzniká v tele včely zahusťovaním sladkých štiav t.j. nazbieraného nektáru z rastlín, najčastejšie kvetov. Med je zásobou energeticky bohatej potravy nie len pre včelstvo, ale aj pre človeka. Je jedinou potravinou, ktorá obsahuje všetky potrebné látky na udržanie človeka pri živote a zároveň jediné jedlo, ktoré človek priamo konzumuje. Obsahuje "pinocembrin" - antioxidant spájaný so zlepšením fungovania mozgu. Viac ako 80% medu tvoria cukry, 15 - 20% tvorí voda, ďalej sú to enzýmy, proteíny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerály - vápnik, horčík, draslík, železo, meď, síra, fosfor, kremík, mangán, vitamíny - A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, koloidy, éterické oleje, vonné a chuťové látky, inhibín, farbivá, peľové zrnká.
Nie je to len náhrada cukru, je to živá hmota, ktorú berieme ako samozrejmosť a neuvedomujeme si jej rozsiahly význam pre človeka. Vďaka vysokému obsahu cukrov sa med neskazí, ani po stáročia. Dokazuje to nález archeológov v Egypte - tisícky rokov starý med, ktorý bol jedlý. Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v mede množiť prakticky žiaden organizmus.

Určite ste sa už stretli s medom, ktorý bol skryštalizovaný a ťažko sa naberal, či roztieral. Často túto vlastnosť medu ľudia vnímajú ako jeho nekvalitu, čo vôbec nieje pravda.
Každý med, tak
či tak jedného dňa skryštalizuje, je to úplne prirodzený proces. Kryštalizáciu
spôsobuje vysoký obsah glukózy a sušiny, ktorú tvoria najmä
cukry a nízky obsah vody. Dôležitá informácia je, že kryštalizovaním medu
sa jeho výživové a liečebné vlastnosti nemenia, a že kryštalizácia je v skutočnosti
zárukou pravosti. Rozdiel je v čase, kedy med kryštalizuje a ten záleží
od druhu medu resp. z akých zdrojov pochádza nektár. Napr. med z repky olejnej začne kryštalizovať za cca 1-2 mesiace, pretože obsahuje veľké množstvo pre nás prospešných peľových zŕn,
ktoré štartujú tento proces. Naopak agátový med obsahuje veľmi málo peľových
zŕn, a preto kryštalizuje veľmi pomaly, často krát ani nestihne, pretože ho
z konzumujeme skôr ako začne.

Ak už máte v rukách skryštalizovaný med, viete mu veľmi jednoducho vrátiť jeho tekutosť, a to zohriatím vo vodnom kúpeli a udržiavaním až do jeho úplného roztopenia pri teplote okolo 45°C, určite nie viac, riskujete jeho nutričné znehodnotenie. Určite med neroztápajte v mikrovlnej rúre, to už nebude med, bude sa na neho len podobať, napokon mikrovlná rúra ničí vo všeobecnosti nielen med, ale aj bežné jedlo, vhodná je asi len na ohrev čaju, resp. vody.
Taktiež nie je šťastné pridávať med do horúceho, či teplého čaju, alebo kávy. Takmer vždy je teplota vyššia, resp. ju v tej chvíli neviete zmerať a med sa znehodnotí, a nielen to, pri vyšších teplotách vznikajú v mede látky, ktoré nám skôr škodia ako pomáhajú. Preto, ak sa tomuto riziku chcete vyhnúť, dajte si lyžičku medu na jazyk a postupne ho cmúľajte, po jeho skonzumovaní si vypite váš obľúbený čaj, či kávu samostatne.

Možno ešte zopár zaujímavostí o včelách, ktoré ste nevedeli.
V čase vrcholu rozvoja včelstva t.j. jar-leto je v jednom úli
cca 40-60.000 robotníc. Každá z týchto včiel žije v tomto období 3 až
4 týždne, potom hynie a nahradí ju nová. Každá z včiel v priemere
prinesie do úľa za svoj krátky život nektár na "výrobu" cca 9g medu, čo je asi
polovica čajovej lyžičky, musí pritom navštíviť desaťtisíce kvetov. Na jeden
kilogram medu včielky nalietajú počas roka v priemere 14.500
km. Silné včelstvo počas jedného roka vyrobí
a z väčšej časti i spotrebuje rádovo stovky kilogramov medu, nám sa ujde len to, čo nazbierajú navyše v čase hojnosti. Včela
počas svojho života postupne prechádza cez profesie opatrovateľky,
spracovateľky nektáru, upratovačky, budovateľky plástov, strážkyne úľa a
lietavky, ktorá prináša do úľa peľ a nektár, potom sa jej úloha v úli končí a hynie.
Včely sú veľmi citlivé na čistotu prírody vo svojom okolí. Pre chemické ošetrovanie poľnohospodárskych plodín alebo ovocných sadov v čase kvitnutia včelstvá hromadne hynú na otravu jedovatými pesticídmi. Prítomnosť včiel je tak znakom čistoty v prírode a našom okolí.

